MIJN MANUSCRIPT IS KLAAR
Gisteravond, -nacht was het klaar mijn manuscript. De laatste maanden lijkt het erop alsof ik in mijn computer heb gewoond. De resultaten laten zichtbare bewijzen na in de tuin, berging, keukenkasten en zelfs de woonkamer.

Mijn boek zal de titel: Een stukje mango krijgen. De titel is van 'Pistache krant' via 'afscheid nemen bestaat wel' naar een stukje mango gegroeid. De eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat ik op geen enkele bladzijde iets over een mango schrijf. De titel is gegroeid door het begrip "mangomoment" dat is ontleend aan een reportage van Annemie Struyf, die voor de reeks "Via Annemie" op Eén op bezoek ging op de afdeling Intensieve Zorg, ze vroeg daar aan een patiënte wat haar plezier zou doen, waarop de patiënte antwoordde dat het lang geleden was dat ze nog een mango had geproefd. Bij haar volgende bezoek had Annemie een mango voor haar meegebracht, wat de patiënte deed stralen van geluk. Het mangomoment zou 'het' woord van 2018 worden en binnenkort in het woordenboek te vinden zijn.
Mangomoment. "Een zorgverlener die met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëert voor een patiënt"
Naar aanleiding van het mangomoment is er een onderzoek ontstaan naar de positieve ervaringen in de zorg van patiënten met kanker en hun familieleden. Dit onderzoek vraagt via de site van 'Kom op tegen kanker' een mangomoment in te sturen. Hierop heb ik gereageerd door een mangomoment tussen Sang en mij in te sturen. Achteraf gezien hadden we iedere dag wel een mangomomentje toen Sang in het ziekenhuis lag of zelfs thuis was. We stonden er toen niet bij stil, we deden gewoon waar we goed in waren en dat was elkaar graag zien. Als reactie op mijn schrijven op de site werd ik uitgenodigd in Leuven in februari 2018 voor een interview rond ons mangomoment. Toekomende woensdag ben ik door hetzelfde onderzoeksteam uitgenodigd om aan een kerngroepje deel te nemen rond het mangomoment, ik ben trots dat ik in dat team mag zitten en zal met hart en ziel meewerken.
Mijn boek krijgt de naam een stukje mango, omdat in elk verhaal wel een stukje mango is te vinden door de aandachtige lezer. Geen voorbereidingen naar mangomomenten, dat kan niet, want dan is het geen mangomoment meer.
In de zomer van 2003 waren we de ouders van 3 prachtige kinderen en de eigenaars van een huis met een verhaal: een oude woning met een robuuste Eik in de tuin. Hoe die Eik uiteindelijk wordt gepersonaliseerd tot Sang-Chul, waarom de vertaling van Sang in het Frans 'bloed' is beschrijf ik in mijn verhaal dat start eind mei 2004.
Wie mijn boek leest met hart en ogen zal de mangomomenten vinden.